1

Epicenter ribiškega pribora

Lov mrene z Feeder tehniko

Pri mreni gre za ribo ki je odličen borec in med samim drilom-borbo da vse od sebe, zato je tudi priljubljena za lovit.

Gre za ribo ki se jo da lovit skozi celo poletje (najboljši čas zgodaj zjutraj ob zori in seveda tik med mrakom), je pa odličen čas tudi med prehodom jeseni in zime. Mrena je riba katera obožuje močan konstanten pretok vode kjer se tudi drži in seveda prehranjuje (a ne turbulenc v toku, kar pomeni da ni preveč vrtincev, protitokov, itd.). Če je visok vodostaj in močan pretok se jo da odlično lovit bliže obali, v primeru da pa je nižji vodostaj in slab pretok, je pa potrebno metati dalje ali v strugo oz. bližje sredini reke.

Najbolj učinkovit način lova mrena je z feeder tehniko, zato še nekaj nasvetov za boljši ulov:

  • Dolžina predvrvice od 70cm pa da 150cm (odvisno od toka in vabe) in seveda lahko se uporablja silk, pletena vrvica ali fluorocarbon.

  • Mrena obožuje rumeno barvo (koruza, sir, boili v rumeni barvi, itd.)

  • Krmilnice prilagodimo toku od 30gr pa do 150gr (lahko tudi več, če je to potrebno in nam seveda palica to dovoljuje). Uporabljajo se različne oblike krmilnic https://www.trofeja.si/katalog/svinci-utezi/krmilniki-feeder-svinci

  • Potreben je zelo močan in oster trnek (zaradi čvrstega gobca) in seveda v primerni velikosti od 6 pa do 16 (optimalno št.10) odvisno od vabe na primer namke: guru, matrix, owner, drennan, kamatsu, itd.

  • Primerna velikost role 5000/6000 na primer: daiwa (nzon, ninja, legalis), okuma (ceymar, pulzar, powerliner), shimano, delphine, penn, itd. Rola je lahko z sprednjo zavoro ali z baitrunner sistemom.

  • Izbira feeder palice v dolžini 3.60m ali 3.90 (priporočljivo) in seveda po moči palice. Pri izbiri potrebno vedeti kako težke krmilnice bomo uporabljali, zato priporočljivo minimalno palica do 120gr, optimalno do 150gr, če pa imamo na lovnem mestu zelo močan pretok je potrebna palica tudi do 220gr ali več (za krmilnice 150gr, 170gr) https://www.trofeja.si/katalog/ribiske-palice/feeder-palice

  • Debelina silka na roli od 0,25mm pa do 0,30mm, namreč večje debeline niso potrebne (zaradi upora vodnega toka, omejuje dolžino meta, itd.) https://www.trofeja.si/katalog/silki-in-vrvice/silki-vecnamenski?&page=

  • Priporočljivi pripomočki so srednje velika podmetalka, blazina za odlaganje ribe, igla za boiles, frača, odpenjalec trnekov, drobni material za izdelavo feeder sistema (feeder snap, stoperji za boiles, vrtljivke, silikonske stoperje, itd.) in seveda zelo pomembna stvar je nastavek za palico (namreč mrena ima običajno brutalen prijem in lahko hitro ostanemo brez palice) https://www.trofeja.si/katalog/signalizatorji-rod-pod/nastavki-za-palice?&page=2

  • Kot vabo za mreno lahko uporabimo kostne črve, gliste, kruh, koruzo, pellete, boiles, pop-up boiles, sir, itd. Skratka ogromno različnih vab, še posebej če je v mreni priljubljeni barvi – rumeni.

  • Kot zadnje še je potrebno omenit na kakšen način privabimo mreno oz. kaj uporabimo za zmes da napolnimo našo krmilnico. Od osnovnih hran lahko uporabimo Coppens tagger (riba, aqua in natur), mleta prga (zelo priporočljiva, lahko tudi do 30% zmesi), različne pellete (granulat od 2mm pa do 4mm in seveda morajo bit toneči), dodajamo lahko kostne črve, mlečno koruzo, različne partikle, različne hrane za ribe (Timarmix Big cheese in River cheese, hrane znamke Sensas in Van Den Eynde, itd. skratka ogromno različnih hran ampak preveč da bi vse omenjali), dodajamo pa lahko tudi različne tekoče in dodatke v obliki praha (česen, paprika, sir, mesna baza, itd.).