1

Epicenter ribiškega pribora

Čas je za lignjelov

Ponovno je prišel najboljši čas za lignjelov iz obale, in zato Vam bom na kratko predstavil tehniko ribolova. Lignje se v hladnejših mesecih masovno približujejo obali zaradi parjenja in odlaganja jajčec.

 

Čeprav to počnejo skozi ves dan in noč, je lignjelov iz obale najbolj uspešen kadar se dani ali mrači.

Tehnik lovljenja iz obale je več. Največkrat uporabljamo tanko pleteno vrvico (do 0,12mm), ki jo z poljubnim vozlom (albraight) povežemo s cca. 2m Flourocarbonom debeline do približno 0,27mm. Na koncu zvežemo sponko za umetne vabe ter na njo namestimo primerno vabo.

KATERA JE NAJBOLJŠA UMETNA VABA ZA LIGNJE?

To je pogosto vprašanje, ki ga zasledim v trgovini. Odgovor ni enostaven. Sam umetne vabe za lignje izbiran na sledeč način:

1.       Globina in tok – odvisno od globine in toka izberem primerno vabo. Vsaka vaba za lignje se potaplja z različno hitrostjo. Na embalaži proizvajalca DTD Vam na hrbtni strani piše koliko sekund potrebuje vaba, da se potopi 1m. Pri plitkih terenih (do cca. 5m) izberem počasne vabe ( 5 – 8 sekund na meter), pri večjih globinah izberem modele kateri se potapljajo hitreje (cca 3 ali 4 sekunde na meter). V koliko pa lovim v pristaniščih ter podobnih krajih kjer je globina tudi preko 10m koristim vabe proizvajalca Yo-zuri in Yamashita. Ti proizvajalci izdelujejo tudi zelo hitro potopne modele.

2.       Velikost – velikost 2 in 2,5 koristim na začetku sezone. Po novem letu večinoma koristim velikost 3.0. Temu je tako, ker lignje same hitro rastejo, tudi njihov plen je zmeraj večji.

3.       Barva – To je poglavje za sebe. Tu so mnenja različna. Razlog temu je, da ligenj nekaj časa napada eno barvo vabe, kasneje drugo. Sam jih izbiram po sistemu:
 - Svetlo, temno, naravno in odpičeno. Probam s svetlo barvo (DTD White killer, Bijela oita), kasneje s čimbolj temno barvo, včasih želijo izrazito realistično imitacijo (DTD Wounded Fish ali Real fish) in ostane nam še možnost pisanih vab (Oranžna, rdeča, zelena).
Kratek nasvet: Čez dan probajte loviti na temne in realistične barve vab, kadar se stemni ali je voda manj čista probajte na pisane vabe


Ne pozabimo omenit, da sta primerna palica in rola izjemno pomembni faktor pri uspehu. Svetujem Vam, da koristite tako imenovane egging palice, saj so le-te prav dovolj močne in predvsem občutljive, da boste tudi opazili prijem lignja. Če Vam to namreč ne uspe (Za kar je največkrat kriva izbira neprimerne palice) je bil Vaš trud zaman. Glede role pa le to, dobra je prav vsaka, ki je namenjena vijačenju in pravilno namotava tanke pletene vrvice.V koliko imate še kakšna vprašanja glede te ali druge tehnike ribolova Vas vabim, da nas obiščete v trgovini Trofeja, kjer Vam bomo z veseljem svetovali.

 

Dober prijem,

RobertSorodne objave